Ministrul Sanatatii: Ultima Ora, Masurile Importante in Premiera cu Impact pentru Milioane de Romani

Ministrul Sanatatii Ultima Ora Masurile Importante Premiera Impact Milioane Romani

Ministrul Sanatatii a anuntat o serie de masuri in premiera pentru Romania, dar ele vor avea un impact foarte mare pentru milioane de oameni din toata tara, iar asta deoarece autoritatile vor sa digitalizeze 200 de spitale publice care sunt in subordinea ministerului in momentul de fata, modelele pentru acest proces fiind spitalele europene.

Ministrul Sanatatii vorbeste mai jos despre ceea ce inseamna acest proces in Romania, dar si despre felul in care spitalele din Romania s-ar putea infrati cu altele din Europa pentru a isi digitaliza sistemele si a imbunatati serviciile medicale, separat fiind descris si modul in care sistemul eHealth, de telemedicina ar urma sa fie finantat si facut.

“Evaluarea capacității tehnice a infrastructurii informatice la nivel de unitate sanitară. Identificarea eventualelor modele informatice din Europa ce ar putea fi adaptate pentru România și organizarea activităților de înfrățire între echipa României și reprezentanții țărilor respective Sprijin în formularea viziunii pentru furnizarea serviciilor de sănătate în ambulator și în spital pentru strategia României privind sănătatea digitală.

Sprijin pentru elaborarea proiectului conceptual, a propunerii tehnice și a planului proiectului de implementare. Sprijin pentru conceperea criteriilor de elaborare a specificațiilor, selectare a platformei digitale și capacități funcționale. Facilitarea procesului de licitație/selecția unei soluții.

Consiliere privind cerințele pentru consolidarea capacității necesare în vederea digitalizării instituțiilor și asistență în promovarea soluțiilor implementate. Investiții pentru construirea unui sistem integrat de eHealth și telemedicină. Telemedicină și sisteme mobile de monitorizare a pacienților. Efectuarea unei evaluări a stadiului de pregătire pentru implementarea soluțiilor de telemedicină și a sistemelor mobile de monitorizare a pacienților.

Identificarea eventualelor modele de eHealth și telemedicină din Europa care ar putea fi adaptate pentru România și organizarea activităților de înfrățire între echipa României și reprezentanții țărilor respective. Sprijin în formularea viziunii pentru sistemele de telemedicină și eHealth pentru strategia României privind sănătatea digitală. Sprijinirea procesului de aliniere la regulamentul referitor la spațiul european al datelor privind sănătatea.

Sprijin pentru alinierea la principiile etice europene pentru sănătatea digitală. Sprijin pentru elaborarea proiectului conceptual, a propunerii tehnice și a planului proiectului de implementare pentru un sistem integrat de eHealth și telemedicină și sisteme mobile de monitorizare a pacienților. Sprijin pentru conceperea criteriilor de elaborare a specificațiilor, selectare a platformei digitale și capacități funcționale. Facilitarea procesului de licitație/selecția unei soluții. Consiliere privind cerințele pentru consolidarea capacității necesare în vederea digitalizării instituțiilor și asistență în promovarea soluțiilor implementate.”