Ministrul Educatiei, Ligia Deca, comuna Vulturești din județul Suceava a făcut un pas important către asigurarea unui mediu educațional modern, beneficiind de dotări noi prin Programul Național de Redresare și Reziliență (#PNRR). Ligia Deca, a anunțat că elevii vor avea acum condiții de învățare mult îmbunătățite, datorită mobilierului nou și echipamentelor digitale instalate recent în școală.
„Mulțumim autorităților locale și oamenilor școlii că au aplicat în cadrul apelului „Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a unităților de învățământ preuniversitar”. Prin acest apel de proiecte, am alocat 1 miliard de euro pentru modernizarea școlilor din România!”, a declarat Ministrul Educatiei.
Ministrul Educatiei, in altă ordine de idei, repartizarea computerizată în învățământul liceal pentru absolvenții clasei a VIII-a a fost publicată. Ce urmează după repartizarea computerizată? Între 25 și 30 iulie 2024, elevii vor trebui să-și depună dosarul la liceul la care au fost repartizați. Este important ca aceștia să urmărească canalele de informare ale liceului în care au fost admiși, pentru a afla programul înscrierilor.
Ministrul Educației le spune celor care se confruntă cu situații speciale după repartizare, perioada 31 iulie – 2 august 2024 este alocată soluționării acestora. Printre situațiile speciale se numără problemele medicale, schimburile de elevi, redistribuirea candidaților gemeni, distribuirea sau redistribuirea pe locuri rămase libere, pentru apropierea de domiciliu, etc.
Cei care se încadrează în astfel de situații trebuie să aibă cel puțin media ultimului admis în clasa în care doresc să se mute și să existe locuri disponibile în acea clasă. Aceste condiții sunt aplicabile tuturor cazurilor speciale, cu excepția gemenilor.
Ministrul Educatiei afirma ca soluționarea acestor cazuri speciale se face la nivelul Comisiei județene de admitere sau a Comisiei de admitere a municipiului București. Elevii trebuie să urmărească canalele de comunicare ale inspectoratelor școlare județene sau ale municipiului București, pentru a afla informații despre modalitatea de depunere a cererilor și documentele necesare.
Pentru cei care nu au reușit să se înscrie într-un liceu în prima etapă, există și o a doua șansă. Calendarul pentru etapa a II-a de admitere prevede afișarea locurilor libere pe 2 august 2024. Între 12 și 14 august va avea loc înscrierea candidaților, iar pe 19-20 august se va realiza repartizarea acestora la nivel de Comisie județeană de admitere sau a municipiului București.
Ministrul Educatiei ii sfatuieste pe elevi și părinți să urmărească activ canalele de comunicare ale inspectoratului școlar din județul lor, pentru a fi la curent cu informațiile legate de înscriere și desfășurarea probelor de aptitudini sau a celor de verificare a competențelor la o limbă modernă. Prin aceste inițiative, se dorește asigurarea unor condiții optime pentru educația tinerilor și pregătirea lor pentru viitor. Modernizarea școlilor și o repartizare eficientă a elevilor reprezintă pași esențiali în acest demers.