Ministrul Energiei face 3 anunturi foarte importante cu privire la piata energiei din Romania, dar si cea din Europa, iar asta pentru ca Sebastian Burduja confirma faptul ca Romania este dispusa sa devina lider in regiune in sectorul energetic, dupa ce multe tari au renuntat sa mai cumpere energie din Rusia.
Ministrul Energiei a avut deasemenea o intalnire foarte importanta cu omologul sau maghiar cu privire la situatia pietei energetice din Europa, vorbim deasemenea inclusiv despre proiectele pe care Romania le va derula in sectorul energetic in cursul urmatorilor ani de zile.
“Războiul din Ucraina a creat contextul ca România și întreaga Europă să renunțe la dependența de gazul rusesc. Astăzi am fost gazdă la București, la Romanian International Gas Conference, pentru ministrul maghiar de externe și comerț, Szijjártó Péter, precum și pentru secretarul de stat din Republica Moldova, Constantin Borosan, și Samir Valiyev, ministrul adjunct al Energiei din Azerbaidjan.
Am spus câteva lucruri clar și răspicat: 1. România e dispusă să își asume rolul de lider în regiune în sectorul energetic. În 2027 vom fi producătorul #1 din Europa de gaze naturale. Și vom putea livra resurse și pentru alte state din regiune, după acoperirea consumului intern.
2. Pentru toți amatorii de senzații tari în vremuri complicate, de aproape sau de departe, am amintit că “Cine crede că poate prelua puterea călărind tigrul ajunge să fie mâncat de tigru” (JFK). Același lucru i se poate aplica şi unui urs. Și ursul stă la pândă, la Est.
3. Am avut și o întâlnire bilaterală cu omologul maghiar. Sunt multe proiecte comune, cooperarea în domeniul energiei este solidă. Am legat o bună prietenie de la prima întâlnire și l-am invitat să alergăm împreună pe malul Dâmboviței, unde este mai cald decât în alte locuri. Prietenii știu de ce. Tot astăzi a avut loc a doua întrunire a Consiliului Onorific al Ministrului Energiei. Am început procesul de elaborare a Strategiei Naționale Energetice a României, cu sprijinul experților Băncii Mondiale.
Am privilegiul de a fi înconjurat de unii dintre cei mai buni specialiști români în domeniul energiei. Aceștia se implică voluntar în acest proiect, pentru că pur și simplu le pasă. Nu în ultimul rând, am semnat aseară târziu proiecte PNRR în valoare totală de aproape jumătate de miliard de lei, investiții în capacitați de producție pe bază de energie solară. Continuăm cu pedala de accelerație apăsată la maxim.”