Marcel Bolos anunta o serie de masuri oficiale de ultim moment pentru o problema foarte serioasa din Romania, iar asta pentru ca in atentia noastra sunt aduse deciziile legate de numarul mare de concedii medicale pe care unii romani le iau in ultima perioada si presiunea mare pusa pe bugetul Romaniei.
Marcel Bolos explica mai jos ce fel de masuri trebuie sa ia Guvernul Romaniei pentru ca intregul proces sa fie unul sustenabil, dar si ce ar trebui sa stie toti romanii care sunt interesati sa-si mai ia concedii medicale in perioada urmatoare, inclusiv ministrul Sanatatii fiind foarte atent la ceea ce se intampla.
“Proiectul de ordonanță de urgență, știți la fel de bine ca și mine, că este în forma lui finală la Camera Deputaților și așteptăm să vedem ce tipuri de modificări mai intervin asupra textului propus. Să nu uităm situația în care suntem cu concediile medicale. În cursul anului 2023 – am avut 3.263.000 de concedii medicale, am avut 24 de milioane de zile de concedii medicale acordate și am cheltuit din bugetul de stat 6,9 miliarde lei.
Suntem în situația paradoxală în care cel care stă în concediu medical primește mai mulți bani decât atunci când este la serviciu. Am spus și repet și acum, pe această cale, că nu discutăm de bolnavii oncologici, nu discutăm de indemnizația maternală și nu discutăm de copiii care au nevoie de îngrijiri. E de domeniul firescului ca să avem astfel de facilități.
Dar această situație în care suntem acum nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale de sănătate. Sumele noastre estimate anual sunt 600 de milioane de lei, pe care le încasăm, dar, repet, nu este o taxă asupra concediilor medicale, cum se tot vehiculează în spațiul public, este contribuția la asigurările sociale de sănătate.
Care se plătește pe perioada concediului medical, ca și contribuția la pensii, care se plătește pe tot timpul perioadei în care ești activ în muncă. Deci, lucrurile acestea țin de rațiuni care au în vedere o abordare rațională a banilor pe care îi avem în bugetul asigurărilor sociale de sănătate.
Nu s-a pus în discuție acest lucru. După cum știți, am aprobat un plafon de un miliard de lei pentru acest program și, în funcție de cum va fi evoluția acestuia, analizăm. Deocamdată, așteptăm ca acest plafon să fie implementat și să vedem dacă pe parcurs mai trebuie să adoptăm și alte tipuri de măsuri.”