Cererile Elenei Lasconi dupa Anuntul CNAS privind Declaratia lui Crin Antonescu pentru Securitate

Cererile Elenei Lasconi Anuntul CNAS Declaratia Crin Antonescu Securitate

Elena Lasconi, candidata la alegerile prezidentiale 2025 din Romania, a lansat un mesaj incisiv: “Transparenta nu e opţionala. Este obligatie publica!” Declaratia sa revine intr-un moment in care CNSAS a anuntat ca domnul Crin Antonescu ar fi dat o declaratie la Securitate in anul 1988, dar in acelasi timp sustine ca nu a existat poliţie politica in acest caz.

CNSAS, institutia responsabila de controlul si verificarea cazurilor privind colaborarea cu fosta Securitate, a emis recent o decizie controversata prin care se afirmă ca fosta declaratie a lui Crin Antonescu este autentica. Totusi, institutia sustine ca nu s-a comis nici o forma de poliţie politica, argument care a generat un val de neliniste in randul opiniei publice.

Elena Lasconi a facut un apel public catre CNSAS, insistand ca institutiile publice trebuie sa se supuna unui principiu fundamental: dreptul cetatenilor la informatie. “Aflu astazi despre decizia CNSAS privind declaratia la Securitate a lui Crin Antonescu, fara o documentatie completa, ridica intrebarea: unde este transparenta?” a declarat Lasconi.

Pentru ea, orice hotarare care priveste trecutul si, implicit, viitorul politic al Romaniei, trebuie sa fie insotita de dovezi palpabile si publice. Romanii, argumenteaza ea, au dreptul la acces la documentele ce au stat la baza deciziei institutilor, pentru ca adevarurile din trecut sa nu devina mistere ale prezentului.

Elena Lasconi subliniaza ca este vital ca trecutul, chiar si aspectele controversate, sa fie dezvaluite complet publicului. Fie ca vorbim despre fosti politicieni sau despre personalitati publice active in prezent, orice aparenta de ambiguitate sau lipsa de acces la informatii este inacceptabila intr-o societate care aspiră la dreptate si responsabilitate civica.

Lasconi afirma ca decizia CNSAS trebuie sa fie insotita de toate documentele care au stat la baza emiterii adeverintei de necolaborare. Aceasta solicitare vine ca un semnal clar pentru o schimbare de paradigma, in care transparenta devine o conditie sine qua non pentru increderea cetatenilor in institutiile statului.

Argumentul principal sustinut de Lasconi se bazeaza pe ideea ca hotararile ce influenteaza traiectoria politica si sociala a unei tari trebuie sa fie fundamentate pe fapte dovedite si accesibile publicului. In cazul lui Crin Antonescu, apararea unei declaratii din anul 1988 fara a oferi cetatenilor posibilitatea de a consulta documentele aferente este perceputa ca o incalcare a dreptului la informatie.

Transparenta in procesul de verificare a colaborarii la Securitate este nu doar o chestiune de etica, ci si una de incredere publica, care trebuie sa serveasca drept baza solida pentru reconstruirea si consolidarea unei societati democratice.

author avatar
Editorii iDevice.ro